Oudewater – VVSB 1 – 3

Om aan te haken met de middenmoot waren de punten voor de thuisploeg vandaag hard nodig. Een 1-0 voorsprong kon echter niet worden uitgebouwd zelfs niet worden vastgehouden tegen een degelijke tegenstander. Wat Oudewater naliet namelijk kansen benutten bleek voor VVSB geen probleem, de luttele mogelijkheden die zich voordeden werden door de gasten uit Noordwijkerhout professioneel afgewerkt. De stand op de ranglijst is voor de Oudewaternaren inmiddels best zorgelijk, of dit een reden tot crisisberaad is binnen de Oudewaterse gelederen zal de tijd leren.

Beste van het spel, zelfvertrouwen

Het grootste deel de eerste helft hadden de Oudewaternaren het beste van het spel. Naarmate de theetijd naderde, groeide het veldoverwicht en was de 1-1 stand geen afspiegeling van hetgeen de ruim 100 toeschouwers hadden voorgeschoteld gekregen. Dat was een Oudewater dat zich goed had ingesteld op de 4-4-2 formatie die de Voetbal Vereniging Sint Bavo op het veld had gebracht. Rechterverdediger Walter van der Neut mocht zich langs de zijlijn uitleven in aanvallende acties en deed dat met verve. Beide ploegen wilden in deze fase ook echt voetballen en dat leverde een onderhoudende partij voetbal op. Daarin moest een kwartier gewacht worden op het creëren van echte mogelijkheden tot scoren. In de 17e minuut was dé kans voor Sven Rietveld, maar die toonde zich al te altruïstisch door de bal in scoringspositie alsnog op Menno Venhof te passen. Drie minuten later maakte hij deze vergissing meer dan goed door alleen voor Van den Berg gekomen deze keeper kansloos te laten; 1-0. Het zelfvertrouwen van de Oudewaternaren leek er een boost door te krijgen en onverwijld gingen de roodwitten op zoek naar een tweede doelpunt. Achterin ‘stond het goed’ en vandaaruit werd -vaak op basis van de lange bal van Job Anbergen- de aanval gezocht.

Plotse gelijkmaker

Het waren echter de bezoekers die tot scoren kwamen en wel uit een hoekschop waarbij de weggewerkte bal precies voor de voeten van Mike Taskin belandde. Die maakte van buiten de zestien via de vingertoppen van Arnold de Ruijter en via de binnenkant van de paal gelijk; 1-1 (31e min). Verder dan nog een hoekschop kwamen de Noordwijkerhouters in de resterende tijd niet, De thuisclub stelde daar een drietal goed ogende mogelijkheden tegenover. Zo haalde Van der Neut de achterlijn, zag Bart Griffioen zijn inzet van links door de doelman tot corner verwerkt worden en gaf Menno Venhof een zweefduik ten beste na een uiterst snelle uitval via de schijven Job Anbergen (dieptepass) en Van der Neut (voorzet). De oogst was echter schaars. De toeschouwers behielden het geloof in een goed resultaat.

Oudewater de kansen en VVSB de doelpunten

Net op het moment waarop Oudewater van plan leek loon naar werken binnen te halen, sloegen de bezoekers uit Noordwijkerhout toe. De tweede helft was nog maar net op gang en verdediger Van der Neut had zich verdienstelijk gemaakt door de bal bij de eerste VVSB-hoekschop na de hervatting van de lijn te halen, of Bart Griffioen verscheen alleen voor doelman Van den Berg. Die kwam als overwinnaar uit de strijd tevoorschijn. Nog geen minuut later toonde Sven Rietveld net te veel aarzeling om doeltreffend te kunnen zijn en verscheen ook Menno Venhof na een aanvallende actie bij de achterlijn om een voorzet af te leveren. Drie maal achtereen liet de Oudewaterse scoringsdrift het afweten en aansluitend brachten de gasten de stand op 1-2 toen Mike Taskin de bal in de verre hoek schoot. Wouter van Sprundel maakte het kwartet ‘missers’ aansluitend vol door een pass af te geven waar een droge uithaal wenselijk leek. Toen vlak hierna -de 57e minuut- middenvelder Thomas Schrooder ook nog eens een vrije trap van grote afstand achter doelman Arnold de Ruijter wist te deponeren, keek de Oudewaterse formatie tot eigen verbazing tegen een 1-3 achterstand aan. Die stand deed geen recht aan de krachtsverhouding op de groene mat, maar bracht de mannen van Harry Akkermans wel in een bijna uitzichtloze positie.

Geen slotakkoord

Voor er een uur gespeeld was, lagen de kaarten als vermeld echter anders. De marge van 2 doelpunten deed de bezoekers kiezen voor een meer afwachtende speelwijze waardoor er een overvol centrum ontstond wanneer FCO zich daar doorheen probeerde te worstelen. De ruimte aan de vleugels werd niet af nauwelijks gezocht en met name de linkervleugel leek verboden gebied. Mogelijkheden deden zich overigens wel voor in het laatste half uur. Wouter van Sprundel raakte de zijkant van de paal en zag ook een kopbal na een voorzet van Jesper van der Zwart op het dak van het vijandelijke doel belanden. Met Nick van den IJssel voor Sven Rietveld en even nadien Mike Rijsbergen voor Walter van der Neut bracht Akkermans nog vers bloed in een poging het tij te keren. Een schitterende passeerbeweging van Bart Griffioen leverde in de 72e minuut net niet het gewenste resultaat op en langzaam maar zeker werd duidelijk dat deze herfstdag niet de gehoopte definitieve ommekeer bracht.