WDS – Oudewater 2-2

Voetbal is een mengeling van tactische vondsten, technische vaardigheden, loopvermogen en strijdlust. Wanneer van deze vier ingrediënten alleen het laatste aspect overblijft, valt er maar weinig te genieten. Alleen strijd levert vaak een groot aantal blessures op en scheve gezichten. Bij deze editie van WDS tegen Oudewater bleven de lelijke blikken na afloop achterwege, maar daar was alles wel mee gezegd. Scheidsrechter Knuppe trok in de tweede helft liefst zes gele kaarten. Vijf ervan wegens overtredingen die enigszins over de schreef waren en een wegens opmerkingen aan zijn adres. De leidsman leek dit aanvankelijk af te doen met een reprimande, maar Emil Griffioen kon zich schijnbaar niet vinden in dit schikkingsvoorstel en mekkerde nog even door; geel. Tussen de bedrijven door werd de bal nog wel van het ene doel naar het andere getransporteerd maar van enige lijn was geen sprake meer. De tweede helft begon met een 1-2 voorsprong voor de gasten en wilde maar niet op gang komen. De scheidsrechter had zijn ‘Pietje Precies-modus’ ingesteld en tot aan het uur sleepte de wedstrijd zich voort.

Niet op slot

Toen was er een uitgelezen mogelijkheid voor de Oudewaterse invaller Marc Oosterwijk om de wedstrijd in het slot te gooien. Nadat Bart Griffioen op snelheid een actie had ondernomen en een voorzet op maat afleverde schoot Oosterwijk de bal op de lat boven Jan Boerefijn. (66 min). Aansluitend moest Martijn de Goeij op de Oudewaterse doellijn doelman Rietveld te hulp schieten na een Driebrugse hoekschop. Dezelfde De Goeij werd even later van dichtbij tegen het hoofd geschoten en kon niet verder spelen. Groggy moest hij eraf. Van de Werf was zijn vervanger. Het geloof dat er tegen de nummer vier van de ranglijst iets te halen viel, nam bij de thuisploeg grote vormen aan. Zij verhoogden de druk en de aan de aandacht van de Oudewaterse defensie ontsnapte Lourens Uiterwijk kwam in balbezit, passeerde twee verdedigers en haalde diagonaal uit in de verste hoek; 2-2. Nadien was er slechts aandacht voor een botsing tussen doelman Jan Boerefijn en FCO-aanvoerder Menno Venhof die er beiden vol in ‘kleunden’ en voor een actie van (weer) Uiterwijk die in blessuretijd zijn eerdere kunstje bijna herhaalde.

Derby

De derby-sfeer zat er van meet af aan in en beide ploegen hielden elkaar aanvankelijk in de greep. Kansen waren schaars. Doelman Boerefijn werd slechts op de proef gesteld door Bart Griffioen die zijn schot op de borst van de goalie zag stuiten. De Oudewaternaren combineerden moeizaam en leden hierdoor veelvuldig balbezit, waarna de thuisclub lukrake diepe ballen losliet in de richting van de beide voorwaartsen, Uiterwijk en Van der Stigchel. Menno Venhof onderstreepte de geringe aanvalskracht van zijn team door het maar eens van 45 meter te proberen. Pas na 25 minuten spelen werd de score geopend. Milad Hesari leverde vanaf de rechterzijde een voorzet af die in eerste instantie door Wouter van Sprundel omhoog werd gekopt. Het daaropvolgende luchtduel met Jan Boerefijn werd door de Oudewater-spits gewonnen. Het leverde hem naast een bloedneus ook een doelpunt op; 0-1 (25e min). Hierna waren er mogelijkheden over en weer. Eric Cromwijk stelde Rietveld op de proef en Hesari trof aan de overzijde zowel de paal als de doelman.

Uiterwijk

Björn Stalvord’s handsbal had na 34 minuten geen strafschop tot gevolg en FCO-rechtsachter Rijsbergen begon zich in aanvallende zin uit te leven met twee voorzetten/hoekschoppen op maat. Lourens Uiterwijk ‘verstopte zich’ aan de zijlijn en toen hij na 40 minuten ongehinderd de bal kon aannemen ondernam hij een rush die eindigde met een spetter tegen de onderkant van de lat. Geen doelpunt maar dat kwam er enige seconden later wel toen Tom Wils zijn opponent Joost Miltenburg bij de achterlijn verschalkte; 1-1 (42e min). De Oudewaterse pogingen nog voor de thee deze domper weg te poetsen, hadden in de blessuretijd van de eerste helft succes. Nadat Bart Griffioen eerst nog een passje van Van Sprundel naast het doel van Jan Boerefijn had gedeponeerd, rondde hij pal voor het rustsignaal koppend een voorzet van Menno Venhof doeltreffend af; 1-2 (45+2e min). Daarna werd het een rommelige vertoning.