Rood heeft in het kleurenspectrum de laagste frequentie en wordt daarom als eerste van alle kleuren waargenomen. De kleur rood heeft vele (symbolische) betekenissen. Zo staat de kleur in het verkeer voor gevaar en verbod. De brandweer gebruikt de kleur o.a.  om goed op te vallen. Rood wordt in het onderwijs gebruikt bij beoordelingen. Als een CITO-toets rood kleurt betekent dit zeer zwak en gaan alle alarmbellen rinkelen bij de betrokkenen. Rood heeft een ook positieve betekenis. Rood staat voor de liefde en passie. In de prostitutie wordt de kleur alom gebruikt. In Engelstalige landen spreekt men van the redlight district als de hoerenbuurt ter sprake komt. In het oude China werd bij één van de  concubines de rode lantaarn opgehangen als  zij aan de beurt was voor een wip. De bijvrouw kon zich dan tijdig voorbereiden op de daad van haar man. Rood is ook onlosmakelijk verbonden met de sociaal democratie. Emoties en eigenschappen die geassocieerd worden met rood zijn kracht, macht, motivatie, passie en ambitie. Evenwichtig rood duidt op natuurlijk leiderschap. Indien rood overactief is, kunnen de negatieve aspecten naar voren komen: een dominantie die slechts met macht te maken heeft, agressie, gewelddadigheid en wellust. Een tekort aan rood duidt op lusteloosheid, machteloosheid en gedemotiveerdheid, niet echt aanwezig zijn en in een vage fantasiewereld leven. Rood staat verder voor strijdvaardig, geestdriftig, vastberaden, moedig, grondig, loyaal, sterk gevoelsleven, scherp reagerend, kwetsbaar, jaloers, sarcastisch, impulsief, haat- en wraakgevoelens, manische neigingen. Te veel om op te noemen.

In de sport staat rood voor uitsluiting na een grove uiting van (verbaal) geweld.  In 1970 werd de rode kaart voor het eerst in een groot toernooi gebruikt. De snelste rode kaart ooit was voor Jetro Williams van PSV: 29 seconden. De meeste rode prenten kreeg Gregoor van Dijk van FC Utrecht: 7. Bij de veteranen wordt er zelden rood getrokken. De ploeg speelt doorgaans zo lief, dat menig toeschouwer zich bij een korfbalwedstrijd waant van Ons Eibernest. In vroeger tijden was veteraan Hugo van Bentum een verzamelaar van rood. Toen de speler overkwam van de zondag naar de zaterdag en zich aanmeldde bij leider Dolf Wildeman, stond laatstgenoemde op de banken van vreugde. Eindelijk weer een kwaliteitsinjectie voor de oudjes. Althans dat dacht Wil de Man. Van Bentum zag al binnen enkele weken rood voor de ogen en zou dit kleinood een aantal malen ontvangen. In de jaren ’50 en ’60  had OVS een steengoede keeper op de goal: Arie Prins. Zijn team werd 5 maal kampioen, maar het was niet altijd rozengeur en maneschijn bij de rood-witten. Zo dreigde hij eens scheidsrechter Lou van Ravens – later een topreferee in de eredivisie – over boord te gooien toen zij met de pont van Goeree Overflakkee naar de overkant vaarden. In de derde klasse draaide het team aanvankelijk bovenin mee. In het eerste jaar misten zij zelfs op een haar na de promotie naar de tweede klasse; toen de één na hoogste klasse van het amateurvoetbal. In het tweede seizoen ging het tot de winterstop ook prima, totdat Prins zich dusdanig misdroeg dat de bond hem voor 10 wedstrijden schorste. Zijn vervanger was lang niet zo goed en het zelfvertrouwen stortte volledig in. Degradatie was een feit. Rond de wisseling van de zestiger naar de zeventiger jaren kreeg Piet Ernste (Roelse in de volksmond) een schorsing van een halve competitie aan de zwarte broek. In de jaren ’90 presteerde een speler van het derde elftal van OVS het  om een jarenlange schorsing te riskeren. Het is dat een toenmalig bestuurslid in de tuchtcommissie zat, anders was deze bewaarheid geworden. Nu werd de verdediger met de fluwelen trap slechts één jaar uitgesloten. Uit piëteit zullen wij de naam van de geschorste achterwege laten.

Afgelopen zaterdag stond de uitwedstrijd tegen Hazerswoudse Boys op het program. De FCO staat onderaan met drie punten en de opponent er vlak boven met vier punten. Op een bijveldje met krappe afmetingen had Fred de keepershandschoenen gelukkig weer opgepakt. Na de 10-0 nederlaag bij CVC was hij zo teleurgesteld dat we voor zijn keeperscarrière vreesden. Het eerste half uur speelden we zeer goed. Het resulteerde in goede kansen voor spitsen de Waal en van Dam. De laatste zou zich ontpoppen als de man of the match. Hoewel zijn maat voorin tweemaal scoorde, was de interieurspecialist de grote animator. Hij sleurde als een Jerommeke over het natte veld. In zijn ééntje hield hij de gehele achterhoede bezig, zodat de sluwe de Waal profiteerde. De uiteindelijke 2-2 werd niet eenvoudig binnen gehaald. Na ruim 20 minuten moest Harold zich reeds laten vervangen door Marco en ook hij zou de eindstreep niet halen.

In de 30e minuut werd Zwaan bruut onderuit gehaald en dat pikte de snelle verdediger niet. De wraakactie die daarop volgde werd door de scheids met rood beloond. De uitsluiting  was meteen het sein voor de zwart-witten om volle bak te geven. De omsingeling die volgde zorgde voor enkele hectische taferelen voor het doel van de geelbuiken. Na rust enkele omzettingen, zodat met name Johan met zijn snelheid de achterste linie kon gaan opensplijten. De boomlange Gouwenaar viel voortreffelijk in en heerste aan de rechterzijde. Richard en de zijnen hadden tegelijkertijd hun handenvol aan de stormachtige aanvallen  en onze aanvoerder had in Cees gelukkig een uitstekende secondant. Inmiddels had de ggl de kerstboomtaktiek van Co Adriaanse uit de hoge hoed getoverd. De Boys stonden na een uur spelen op 2-2 en zette nog een tandje bij. Simon deed het eerste kwartier brutaal met de tegenstander mee en de FCO speelde toen eigenlijk met 9 tegen 12. Fred trok daarop flink zijn scheur open en topschutter Martin W verliet even daarop vermoeid het veld. Marcel van Dam had op de bank weer nieuwe energie opgedaan en deed ons weer hopen op een goed resultaat. Man, man wat heeft die vent een power! Om exact kwart over vier floot de goed leidende referee voor het laatst en gesloopt, maar voldaan schudden we elkaar de hand. Hoewel de rode lantaarn niet was overhandigd aan de tegenstander, konden we toch tevreden zijn met een punt. Marco had inmiddels zijn excuses aangeboden aan de man in het zwart en hoopt daarmee een schorsing te ontlopen.