De nazomer, of oudewijvenzomer, is een periode in de herfst waarin het nog zomerachtig weer kan zijn. Weliswaar daalt in deze tijd van het jaar de gemiddelde middagtemperatuur, maar periodes van rond de 20 graden of zelfs meer zijn mogelijk. Periodes die aan de zomer doen denken. Natuurlijk wordt het niet meer zo heet als in de zomer. Het wordt geen 30 graden meer of hoger. Vaak is ’s morgens nevelig, dat snel door de zon wordt opgelost. Een nazomer of oude wijvenzomer kan voorkomen in de periode van eind september tot half november.

Na een mooie zonnige septemberdag volgt vaak een heldere nacht en koelt het flink af. Het is nevelig de volgende dag en rond zonsopkomst zijn er overal dauwdruppels. Wanneer er veel dauwdruppels zijn zitten de spinnenwebben ook vol met dauwdruppels. Later in de herfst is er mogelijkheid dat de dauwdruppels bevroren zijn. Wanneer het niet vriest, zijn de talrijke draden van het web ‘versierd’ met zilverachtige draden en wanneer de zon opkomt, glinsteren en schitteren de druppels aan de draden. Tot ver in de achttiende eeuw was wijf het gewone woord voor vrouw en dacht men dat de zilverachtige slierten de ‘haren’ waren van de godinnen van het noodlot. Tijdens het kammen zouden ze die verloren hebben. Of de term oudewijven werd teruggevoerd op de vrouwelijke watergeesten met lange witte haren, die ze ’s nachts verloren hadden. Vooral na de zomer kwam dit zo vaak voor, dat het oudewijvenzomer werd genoemd.

In Noord-Amerika praten ze van een Indian-Summer wanneer het mooi nazomerweer is. Het mooie nazomerweer staat daar bekend om de mooie herfstkleuren in de loofbossen. Vooral de lanen en straten met de esdoornbomen die in het najaar vlammend rood en geel kleuren. Wanneer de zon schijnt op de kleuren, zijn ze adembenemend mooi. De oorspronkelijke bewoners van Amerika, de indianen, symboliseerden het prachtige natuurfenomeen met het bloed van gedode beren op berenjacht. Het woord Indian Summer werd daarna ook gebruikt in andere landen, zoals Nederland, Engeland en Duitsland. De betekenis is hetzelfde maar de oorsprong is authentiek aan de oorspronkelijke bewoners van Amerika.

De eerste competitiewedstrijd van de veteranen was er één op verplaatsing. De gastheren van het Alphense ARC ontvingen ons pas om 16.15, zodat we nog net een helft mee konden pikken van de afstraffing van het 1e door de boeren van Aarlanderveen. Een club die nota bene jarenlang in de onderste regionen van de afd. Gouda bivakkeerde. Maar dit ter zijde. ARC heeft een sterk team dat met veel beweging en een uitstekende techniek de rust op kan brengen om telkens de vrije man te kunnen vinden. Dat het slechts 7-0 werd was een godswonder. Na 20 minuten stond het scorebord nl. al op 3-0. De najaarszon scheen zeer uitbundig en met een selectie van slechts 13 man (een elftal aan afzeggingen was ons deel) zou het so wie so al een lastige middag zijn geworden. De Waal en v.d Stok moesten zo nodig nu pas hun vakantie boeken. De andere helft was ziek, zwak of misselijk. De meest opmerkelijke afzegging kwam echter van den Butter. Hij moest op zijn zoon passen zei hij. De bijna 16-jarige telg kon niet alleen thuis blijven. Zijn vrouw – een dochter van een puisant rijke onroerend goedhandelaar – moest naar een Tinadag. De overige spelers hoorden zijn relaas met groot ongeloof aan. Een Tinadag?! Wat is dat in godsnaam? Even Googlen dan maar lezers.

Het Tina festival 2019 vond dit jaar plaats op zaterdag 21 en zondag 22 september. Het thema van het Tina festival 2019 is “Diep in de zee”. Attractiepark Duinrell werd speciaal hiervoor omgetoverd tot een oceaan. Als je denkt aan diep in de zee denk je natuurlijk direct aan zeemeerminnen! En denk je aan zeemeerminnen dan denk je aan de zeemeermin staart van Mermaid Sisters. Ook waren er allerlei optredens en workshops. Het festival was vooral bedoeld voor tienermeisjes.

Afijn, we moesten ook nog eens stellen zonder onze vaste goalie Martien Kwakernaak en dat scheelt een dot doelpunten. Zijn vervanger Edwin Stalvord trof echter geen blaam: hij keepte uitstekend. De oudste man op het veld moest vandaag de kar trekken, maar in zijn eentje was het een ongelijke strijd. John v.d. Horst werd dan ook man of the match. De tegenstander kon het zich zelfs permitteren om één van hun beste spelers te laten vlaggen. De beste man had zo weinig te doen, dat hij de helft van de tijd op een stoel langs de lijn zat. Volgende week thuis tegen Soccer Boys uit

Bleiswijk. Ook al zo’n angstgegner.