Oudewater – Schoonhoven 5 – 1

Het min of meer teleurstellende gelijkspel in het bekertoernooi j.l. zaterdag tegen Ammerstol zat een ieder binnen de Oudewaterse gelederen behoorlijk dwars. De boodschap was duidelijk, wil je door bekeren dan moet er gewonnen worden van Schoonhoven. Deze ploeg meende echter nog iets recht te moeten zetten naar aanleiding van de forse nederlaag (6-1) in de vorige beker-editie. De bezoekers uit de zilverstad begonnen dan ook voortvarend aan hun missie. Het zou echter niet lang duren, de gastheren namen al snel het initiatief in handen en zouden dit gedurende de wedstrijd niet meer uit handen geven. Een klein smetje werd vakkundig weggewerkt.

FC Oudewater lijkt klaar voor de competitie.

Blessures en vakantieperikelen zorgden er voor dat Joost Miltenburg, Martijn de Goey, Sjoerd Wiltenburg en Björn Stalvord niet aan konden treden vandaag. De vakantie van de goed op schot zijnde Wouter van Sprundel staat nog voor de deur, maar Oudewater beschikt over een brede selectie. Lijkt de ploeg er klaar voor, het hoofdveld is tot eind volgende maand zeker niet beschikbaar. De aanleg van nieuwe drainage gekoppeld aan de droogte heeft de mat op achterstand gezet. Met Menno Venhof centraal op het middenveld creëerde Oudewater van meet af aan de nodige mogelijkheden, maar ook Schoonhoven liet zich niet onbetuigd. Verdediger LaLau liep bij de thuisclub al heel snel tegen een gele kaart op en doelman De Ruijter moest vlak hierna door snel uitkomen erger voorkomen. Zelfs Menno Venhof moest verdedigend in actie komen. Na een klein kwartier was zijn storende gedrag ten aanzien van Ermin Begic net voldoende om diens inzet langs de verkeerde kant van de paal te laten gaan.

Juweeltjes

Drie vijandelijke hoekschoppen en een redding van Mike Rijsbergen op de doellijn later sloeg de thuisploeg toe met twee juweeltjes van doelpunten. Een door de 18-jarige Schoonhovense goalie Van de Graaf verhinderde kans voor Van den IJssel werd in de rebound door Wouter van Sprundel in de bovenhoek gejaagd; 1-0 (24e min). Twee minuten later deed Ivo Anbergen dat nog eens dunnetjes over. Vanaf zo’n 25 meter knalde zijn schot via de onderkant van de lat en stuitte de bal achter de lijn en vervolgens het veld weer in. Scheidsrechter Hoogerbrugge had er goed het oog in; 2-0. Wat meer van achteruit voetballend grossierde de rood-witten hierna in op snelheid gebaseerde aanvallen die door de blauwhemden niet te belopen leken. Op een derde doelpunt waarmee de wedstrijd in het slot viel moesten de toeschouwers wachten tot minuut 41. Toen was Bart Griffioen het laatste station van een goed lopende aanval waarin Nick van den IJssel en Wouter van Sprundel de bijrollen vertolkten; 3-0. Het scoren van de aansluitingstreffer werd in de slotfase van de eerste helft door Schoonhoven-spits Peltenburg achterwege gelaten.

Combineren lukt wel

Tim Goes was de vervanger voor Van den IJssel die in de kleedkamer achterbleef. Nadat Van Sprundel er in de 56e minuut op aangeven van linksachter Djardo Boele 4-0 van gemaakt had, zakten de schouders van de Schoonhovenaren zo mogelijk nog verder. De thuisclub leefde zich uit in goed lopende combinaties die echter gespeend bleven van de juiste eindpass. Daardoor moesten de toeschouwers tot de 65e minuut wachten op de 5-0. Bart Griffioen snelde door de defensie van de blauwhemden en bediende – altruïstisch – Tim Goes. Die kon van dichtbij de klus afmaken. In het laatste kwart van het bekerduel werden nog de nodige mogelijkheden gecreëerd, maar leek de echte doelpuntenhonger niet meer aanwezig. Tussen de bedrijven door trachtte Schoonhoven de eer nog te redden. Aanvankelijk tevergeefs, omdat doelman Arnold de Ruijter niet wilde meewerken bij een solo van Karroum en vier minuten voor tijd met succes. Het was linkerspits Begic die de 5-1 op het bord bracht.