SPV’81 – FC Oudewater 2-5

Het in de competitie van de vierde klasse startende Oudewater vergiste zich zaterdag degelijk in de veerkracht die bij de al jaren op dit niveau voetballende Polsbroekers aanwezig was. Bij de stand 0-3 die al na 22 minuten spelen bereikt was, schakelden de Oudewaternaren een tandje terug en werd het bezit van de bal de voornaamste optie. Daardoor kwamen de bezoekers uiteindelijk nog bijna van een koude kermis thuis. SPV-middenvelder Twan Koorevaar kwam namelijk na 66 minuten oog in oog met Oudewater-doelman Arnold de Ruyter en had op dat moment uitzicht op niet alleen de doelman, maar ook op een gelijkmaker. Het liep met een sisser af en de 3-3 kwam niet op het scorebord. Nadat Gijs Kautz er 2-4 van gemaakt had, was de strijd in feite gestreden en werd de einduitslag in blessuretijd op 2-5 bepaald door invaller Sjoerd Wiltenburg die doelman Johan de Vos stijlvol omspeelde.

Laat maar komen
Met Jesse Kwakkenbos als laatste verdediger had de thuisclub voor een verdedigende strategie gekozen en moest het in aanvallende zin komen van Jan Doeland en Ruben Vermeulen. Aan aanvallende acties kwam de thuisploeg aanvankelijk niet toe. De Oudewaternaren zagen al na 3 minuten een buitenspeldoelpunt van Menno Venhof afgekeurd worden, maar in de 10e minuut was het wel raak. Aanvoerder Gijs Kautz kopte de bal van dichtbij in het Polbroekse net; 0-1. Acht minuten later volgde nummer twee. Nu was het Menno Venhof die uit een vrije trap van Djardo Boele zittend zijn hoofd gebruikte om de bal achter De Vos te deponeren; 0-2. Een afstandsschot van SPV-rechtsachter Hakkenberg was het eerste aanvallende feit dat vermeldenswaard was, maar werd al snel gevolgd door de derde Oudewaterse goal. Een ‘dropkick’ was de wijze van schieten die Haitham Taher in de rebound gebruikte om succesvol te zijn; 0-3 (22e min). De klap kwam hard aan bij de gastheren, maar ongewild boden de Oudewaternaren een helpende hand.

Tandje lager
Was het eerste kwart al niet een schoolvoorbeeld geweest van op snelheid gebaseerd voetbal, na de 0-3 schakelde Oudewater nog een tandje lager. Met name achterin werd de bal wel heel lang rond geschoven alvorens er diepte werd gezocht. Bij SPV maakte Tjardy Verkerk zijn entree voor de pas 16-jarige Bastiaan van Dijk en kreeg men de gelegenheid zich uit het moeras te voetballen. Ook Aris van de Vlist maakte zijn entree en een schot van Jesse Kwakkenbos in de 34e minuut was een eerste, niet geslaagde poging iets terug te doen. In de slotminuut van het eerste bedrijf gelukte dat daadwerkelijk. Balverlies aan Oudewaterse zijde leidde een tegenstoot in die door Mike Snel binnen de beruchte lijnen onreglementair werd onderbroken. Twan Koorevaar ging neer, Jan Doeland zond doelman De Ruyter naar de verkeerde hoek; 1-3, de bekende opsteker vlak voor rust.

Nieuw elan
Of de thuisclub herboren was, zal de vraag blijven, wel beschikten de groenhemden over nieuw elan en drongen zij de ‘nieuwkomers’ bij vlagen in de verdediging. In de 53e minuut was Ruben Vermeulen verantwoordelijk voor de aansluittreffer. Zij schotpoging werd weliswaar gekraakt maar de bal kreeg er een curve door die doelman De Ruyter te machtig was; 2-3. Oudewater-coach Harry Akkermans greep in. Wouter van Sprundel schoof een linie naar achteren en Martijn de Goeij verving Jeffey Brouwer. De kansen keerden en Oudewater creëerde weer kansen. Keeper De Vos stond echter pal bij een inzet van Venhof en een koppoging van Van Sprundel, terwijl een inzet van Nick van den IJssel in het zijnet verdween en slechts een corner opleverde. De kans voor Koorevaar kreeg aansluitend hier aan zijn beslag en deed Oudewater (en de aanhang van wie velen op de fiets) danig schrikken. Sjoerd Wiltenburg kwam Taher aflossen, maar de opbouw van de bezoekers bleef te traag. Pas toen rechtsachter Djardo Boele een kwartier voor tijd een rush ondernam naar de achterlijn en de bal voor de goal langs vloog, leverde dat gevaar op. Nick van den IJssel schoof de bal vanaf links in de voeten van Gijs Kautz en die aarzelde niet; 2-4 (75e min). Frits van Dijk (SPV-trainer met een Unio-verleden) zette nog Christian de Vos in, maar de strijd was gestreden. FC Oudewater’s Kautz miste nog een strafschop na een handsbal van Martijn Hakkenberg, waarna Sjoerd Wiltenburg een minuut later de eindstand op 2-5 bepaalde.