FC Rijnstreek – FC Oudewater  2 – 8

Het eerste half uur leken de Oudewaternaren constant tegen een muur op te lopen, ondanks het vaak dominerende spel van de Geelbuiken wilde het niet echt lukken. Snelle aanvallen smoorden telkenmale in een mêlee van spelers, slechts Rijnstreker Roy Zaal kon je af en toe voorin, dat wil zeggen rond de middenlijn, vinden. Met man en macht werd getracht de Oudewaterse storm te keren, toch werd het al snel 0-1 (5e min.)door een schot annex voorzet van Nick van den IJssel, de jonge doelman Jos Schonewille was kansloos. Vele kansen werden er gecreëerd, even zovele om zeep geholpen. Toen die ene keer dat de Nieuwerbruggers over de middenlijn kwamen het direct prijs was werden de blikken op de Oudewaterse bank alleen maar zorgelijker. Zaal, wie anders, krulde een vrije trap rond de muur en de doelman ( 1-1, 21ste min.) Toch bleef het eenrichtingsverkeer doorgaan, vele hachelijke situaties speelden zich af voor het doel van Rijnstreek.

Het “leed” leek uiteindelijke geleden toen de Oudewaterse aanvoerder Kautz een slecht uitverdedigde bal opving en de pas 18-jarige doelman Schonewille met een lob verraste ( 1-2, 34ste min) en dit vervolgens twee minuten later nog eens dunnetjes overdeed( 1-3, 36ste min.). Opnieuw dreigden de oudere stafleden van de FC Oudewater snel grijze haren te krijgen van de zorgen, Yvar Veldkamp mocht net over het midden een vrije trap nemen, hij slingerde de bal hoog voor het doel van de bezoekers, doelman de Ruyter leek het een en ander simpel te controleren, maar tot ieders verbijstering, ook de zijne, glipte het leder door zijn handen en kon de 2-3 op het niet aanwezige scorebord worden genoteerd (38ste min.) Kort voor tea-time knalde Laurens de Vor van afstand keihard op de lat, de terugspringende bal was voor Gijs Kautz, de inmiddels op middelbare voetballeeftijd aangekomen spits liet er geen twijfel over bestaan en een heuse hattrick was een feit (2-4. 44ste min.)

Af en toe genieten

De weerstand was nu wel gebroken en de Oudewaternaren gingen onverdroten door met het bestormen van de Rijnstreekse vesting. Menno Venhof probeerde een “Kautzie”, de inmiddels beroemde lob van de Oudewaterse spits, de bal kwam echter niet daar waar gewenst. In het veld klonk de kreet ‘ blijven oefenen Menno” . Na nog een poging via een kopbal van Nick van den IJssel, kwam het vijfde doelpunt toch vrij snel. Een fraai diagonaal schot van Bart Griffioen vloog hard in de rechter bovenhoek (2-5,48ste min.) doelman Schonewille stond erbij en keek er naar. Af en toe was het best  genieten, vooral toen via een tikkie-takkie aanval waarbij wel vier tot vijf spelers betrokken waren de zesde treffer in de goal van de thuisploeg plofte, (Laurens de Vor was uiteindelijk de dader. ( 2-6, 63ste min.)

Rijnstreek kwam er echt niet aan te pas en toen ze eens een keer een echte poging deden om het Oudewaterse doel te naderen stierf de aanval een eenzame dood door de onkunde van de betrokken speler. Er was nog wel een keer een schot van Veldkamp, de bal vloog echter naast het doel van De Ruyter. Dat de ballen vooral ook over de flanken moesten was ook Nick van den IJssel inmiddels duidelijk. Herhaaldelijk liet hij de Rijnstreekse linkerverdediger zijn hielen zien, Zo ook in de 70ste minuut, een mooie strakke voorzet werd even mooi en strak door Menno Venhof in een keer op de slof genomen en in het doel gedeponeerd. ( 2-7)

Hattrick + 1

Met nog een kwartiertje te gaan leken dubbele cijfers voor Oudewater niet ondenkbaar, in ieder geval werd het tempo niet teruggeschroefd en ging de stortvloed van aanvallen onverminderd door. Kappen en draaien, dat kun je wel aan Kautz overlaten, zo ook in de 75ste minuut, na die vloeiende beweging volgde een vlammend schot dat doel trof ( 2-8)Maar liefst vier doelpunten dus voor de aanvaller die hierna rustig op zijn lauweren kon gaan rusten. In de laatste tien minuten gebeurde er niet zo heel veel meer, of het moet zijn dat Rijnstreek hun eerste hoekschop in de tweede helft mocht nemen en dat onwel gevoegelijk taalgebruik Rijnstreker Danny Pouw tweemaal geel en rood opleverde. Invaller Wilbert van Elten tenslotte kreeg een heuse kans toen hij kort voor het eindsignaal vrij voor keeper Arnold de Ruyter verscheen, door zijn doel kleiner te maken dwong de Oudewaterse sluitpost hem om de bal daar te schieten waar hij het hebben wilde, namelijk over het doel heen.